Att äga en elbil - Ahlberg Bil

Att äga en elbil

Elbilar, Laddhybrider, Elhybrider och Mildhybrider. Vad ska man välja? Här har vi samlat information om de olika alternativen samt om hur det fungerar att äga en elektrifierad bil.

Elbil

En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddstation. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.

 


 

Laddhybrid

En Laddhybrid kallas även för Plug-in hybrid, drivs både på el och med vanlig förbränningsmotor. De flesta modeller går omkring 4 mil på eldrift innan förbränningsmotorn tar över. Bilen kan fylla på batteriet vid inbromsning och använder batterikraften främst vid lägre hastigheter. Dessa bilar släpper ut olika mycket CO2 beroende på motoralternativ och därför varierar skatten.

Elhybrid

En elhybrid går inte att ladda med sladd. Förbränningsmotorn laddar upp batteriet och batteriet används sedan vid körning i lägre hastigheter och vid acceleration. Detta ger minskade CO2-utsläpp och lägre förbrukning. En elhybrid är perfekt för dig som ofta reser längre sträckor eller för dig som inte har möjligheten att ladda bilen med sladd regelbundet.


 

Mildhybrid

En Mildhybrid har ett mindre batteri som stöttar förbränningsmotorn och minskar bilens utsläpp med upp till 8%. En mildhybrid går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas genom bromskraftåtervinning när du kör. Bilen går aldrig på ren eldrift, batteriet används endast som extra kraft. Denna teknik är inte speciellt dyr och därför påverkas inte priset på bilarna nämnvärt, vilket gör det till en smart lösning för att sänka utsläppen oavsett körmönster.

 

Hur laddar jag enklast min elbil?

Ladda din elbil säkert, både hemma och ute på vägarna. En laddhybrid och en elbil laddas på samma sätt. Laddar du hemma rekommenderar vi att du använder en installerad laddbox snarare än ett vanligt vägguttag. Många parkeringsplatser, restauranger och bensinstationer erbjuder också laddning via utsatta laddstationer och laddstolpar.

 

En laddbox innehåller teknik som övervakar och kan styra laddningen. Du kan också ladda snabbare med hjälp av en laddbox. Det går att ladda via ett vanligt vägguttag men det det bör inte ses som en långsiktig lösning, det är säkrare att ladda via en laddbox.

 

Planerar du att ladda bilen över natten är det alltid bra att ladda batteriet så långsamt som möjligt, framför att snabbladda batteriet under en kortare tid. Batteriet mår bättre och håller längre av att laddas långsamt.

 

En laddbox bör installeras av en utbildad elektriker. Privatpersoner som vill installera en laddbox eller laddstation i sina fastigheter kan ansöka om bidrag för detta. Som mest kan man få 10 0000kr per fastighet om det finns pengar kvar i budgeten.

Volvo och elektrifiering

Idag erbjuder Volvo alla sina modeller som laddhybrider. Men det är bara början. Deras ambition är att hälften av deras sålda bilar ska vara eldrivna inom fem år. Därför kommer de också att lansera en ny elbil per år fram till 2025.

 

Nya XC40 Recharge P8 är Volvos första helt elektrifierade bil. Med den får du alla fördelar med en SUV – plus eldrift.

Renault och Elektrifiering

Renault har fyra bilar som är helt elektrifierade. De samlar sina elbilar under namnet Z.E. – Zero Emission. Med låga instegspriser gör de prisvärda elbilar tillgängliga för fler som vill köpa elbil och bidra till en hållbar utveckling.

Under mitten av 2020 kommer Renault att lansera sina E-TECH hybrider.
Läs mer om Renaults hybridbilar här: www.renault.se/easy-life/e-tech

Frågor och Svar

Vad kostar det att ladda en elbil?

Kostnaden för att ladda en elbil varierar mellan olika elavtal och bilar. Men genom att multiplicera batterikapaciteten (kWh) med kostnaden för el (cirka 1,5 kr/kWh*) får du fram en ungefärlig kostnad för att ladda din elbil.

Volvo XC40 Recharge P8 med en batterikapacitet på 78 kWh kostar cirka 78 x 1,5 =117 kronor att ladda. Räckvidden är 40 mil vilket innebär att kostnaden blir 117 kr/ 40 mil = 2,93 kr per mil.

Renault ZOE med en batterikapacitet på 52 kWh kostar ungefär 52 x 1,50 = 78 kronor att ladda. Räckvidden är 38 mil vilket innebär att kostnaden blir 78 kr/ 38 mil = 2,05 kr per mil.

 

Hur lång tid tar det att ladda en bil?

Laddningstiden varierar beroende på hur urladdat batteriet är, vilken effekt du laddar med och vilken effekt bilens laddare klarar av.

Exempel Renault:
Med en 7,4 kW laddbox hemma kan du ladda elbilen 0 till 100% på mellan 8–12 timmar. Använder du en snabbladdningsstation kan det ta så lite som 1,5 timmar. Om du ansluter en Renault ZOE till en vanlig laddningsstation på bensinmack eller bilparkeringar vid köpcentrum, så blir den fulladdad på cirka 3–6 timmar beroende på tillgänglig effekt.

Exempel Volvo:
Det tar cirka 5,5 timmar att ladda en XC40 Recharge P8 med en laddbox på 11 kW. Med en snabbladdare på 150 kW laddar du samma bil från 10 till 80 procent på 40 minuter.

Hur långt kan jag köra på en laddning? 

Hur långt du kommer på en laddning beror framförallt på hur mycket energi batteriet kan lagra (kWh) samt elbilens energieffektivitet. Därtill kan andra faktorer som hastighet och temperatur påverka räckvidden. Hos Volvo XC40 Recharge P8 är den beräknade räckvidden ca 400 km/laddning. Med Nya Renault ZOE kan du nå en räckvidd på upp till 385km.

 

Får jag bidrag för att köra en elbil?

När du köper en elbil kan du få en miljöbonus på upp till 60 000 kronor från Transportstyrelsen, om det finns pengar kvar i budgeten. Köper du istället en laddhybrid räknas bonusen om och sänks beroende på hur mycket koldioxid bilen släpper ut. Som privatperson kan du dessutom söka upp till 10 000 kronor i bidrag för en laddstation från Naturvårdsverket. Här kan du läsa mer om vad som gäller:

 

På följande länkar kan du hitta mer information:

Läs mer om Bonus: transportstyrelsen.se

Volvos Laddskola: www.volvocars.com/se

Renaults sida om elbilar: www.renault.se

Laddlösningar för hemmet: www.vattenfall.se