Vilken elbil eller hybridbil passar dig?

Elbilar, Laddhybrider, Elhybrider och Mildhybrider. Vad ska man välja? Här har vi samlat information om de olika alternativen samt om hur det fungerar att äga en elektrifierad bil.

HUR LADDAR JAG ENKLAST MIN ELBIL?

Hur du laddar är en viktig del av att äga en elbil. Laddskolan är framtagen för att ge svar på de vanligaste frågorna inför ditt val av laddbar bil.

HUR FUNGERAR EN....

 • ELBIL
  En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddstation. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.
 • Elhybrid
  En elhybrid går inte att ladda med sladd. Förbränningsmotorn laddar upp batteriet och batteriet används sedan vid körning i lägre hastigheter och vid acceleration. Detta ger minskade CO2-utsläpp och lägre förbrukning. En elhybrid är perfekt för dig som ofta reser längre sträckor eller för dig som inte har möjligheten att ladda bilen med sladd regelbundet.
 • Laddhybrid
  En Laddhybrid kallas även för Plug-in hybrid, drivs både på el och med vanlig förbränningsmotor. De flesta modeller går omkring 4 mil på eldrift innan förbränningsmotorn tar över. Bilen kan fylla på batteriet vid inbromsning och använder batterikraften främst vid lägre hastigheter. Dessa bilar släpper ut olika mycket CO2 beroende på motoralternativ och därför varierar skatten.
 • Mildhybrid
  En Mildhybrid har ett mindre batteri som stöttar förbränningsmotorn och minskar bilens utsläpp med upp till 8%. En mildhybrid går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas genom bromskraftåtervinning när du kör. Bilen går aldrig på ren eldrift, batteriet används endast som extra kraft. Denna teknik är inte speciellt dyr och därför påverkas inte priset på bilarna nämnvärt, vilket gör det till en smart lösning för att sänka utsläppen oavsett körmönster.

FRÅGOR OCH SVAR

 • VAD KOSTAR DET ATT LADDA EN ELBIL?
  Kostnaden för att ladda en elbil varierar mellan olika elavtal och bilar. Men genom att multiplicera batterikapaciteten (kWh) med kostnaden för el (cirka 1,5 kr/kWh*) får du fram en ungefärlig kostnad för att ladda din elbil.
 • HUR LÅNG TID TAR DET ATT LADDA EN ELBIL?
  Laddningstiden beror på vilken utrustning och el-installation som du har hemma. Standardladdkabeln för hemmet med hushållskontakt är i första hand en extrakabel. Att ladda ett tomt batteri till 100 procent med denna kabel tar ungefär 38–44 timmar beroende på marknaden. För regelbundna och betydligt kortare laddningstider hemma rekommenderar vi en 3-fas 11 kW wallbox. Den här installationen kan ge dig cirka 7–9 timmars laddningstid (från 0 till 100 %). Observera: Laddningstiderna varierar och beror på faktorer som utomhustemperatur, aktuell batteritemperatur, laddningsutrustning, batteriets skick och bilens skick.
 • HUR LÅNGT KAN JAG KÖRA PÅ EN LADDNING?
  Hur långt du kommer på en laddning beror framförallt på hur mycket energi batteriet kan lagra (kWh) samt elbilens energieffektivitet. Därtill kan andra faktorer som hastighet och temperatur påverka räckvidden. Hos Volvo XC40 Recharge är den beräknade räckvidden upp till 573 km/laddning.