VAD SKA MAN VÄLJA?

Elbilar, Laddhybrider, Elhybrider och Mildhybrider. Vad ska man välja? Här har vi samlat information om de olika alternativen samt om hur det fungerar att äga en elektrifierad bil.

HUR LADDAR JAG ENKLAST MIN ELBIL?

Hur du laddar är en viktig del av att äga en elbil. Laddskolan är framtagen för att ge svar på de vanligaste frågorna inför ditt val av laddbar bil.

HUR FUNGERAR EN....

  • ELBIL
    En elbil drivs av en elmotor och laddas med ström från ett vägguttag eller en laddstation. Dessutom använder sig bilen av bromskraftåtervinning för att ladda upp batteriet under körning.
  • Elhybrid
    En elhybrid går inte att ladda med sladd. Förbränningsmotorn laddar upp batteriet och batteriet används sedan vid körning i lägre hastigheter och vid acceleration. Detta ger minskade CO2-utsläpp och lägre förbrukning. En elhybrid är perfekt för dig som ofta reser längre sträckor eller för dig som inte har möjligheten att ladda bilen med sladd regelbundet.
  • Laddhybrid
    En Laddhybrid kallas även för Plug-in hybrid, drivs både på el och med vanlig förbränningsmotor. De flesta modeller går omkring 4 mil på eldrift innan förbränningsmotorn tar över. Bilen kan fylla på batteriet vid inbromsning och använder batterikraften främst vid lägre hastigheter. Dessa bilar släpper ut olika mycket CO2 beroende på motoralternativ och därför varierar skatten.
  • Mildhybrid
    En Mildhybrid har ett mindre batteri som stöttar förbränningsmotorn och minskar bilens utsläpp med upp till 8%. En mildhybrid går inte att ladda via ett eluttag, utan laddas genom bromskraftåtervinning när du kör. Bilen går aldrig på ren eldrift, batteriet används endast som extra kraft. Denna teknik är inte speciellt dyr och därför påverkas inte priset på bilarna nämnvärt, vilket gör det till en smart lösning för att sänka utsläppen oavsett körmönster.

FRÅGOR OCH SVAR

  • VAD KOSTAR DET ATT LADDA EN ELBIL?
    Kostnaden för att ladda en elbil varierar mellan olika elavtal och bilar. Men genom att multiplicera batterikapaciteten (kWh) med kostnaden för el (cirka 1,5 kr/kWh*) får du fram en ungefärlig kostnad för att ladda din elbil. Volvo XC40 Recharge P8 med en batterikapacitet på 78 kWh kostar cirka 78 x 1,5 =117 kronor att ladda. Räckvidden är 40 mil vilket innebär att kostnaden blir 117 kr/ 40 mil = 2,93 kr per mil. Renault ZOE med en batterikapacitet på 52 kWh kostar ungefär 52 x 1,50 = 78 kronor att ladda. Räckvidden är 38 mil vilket innebär att kostnaden blir 78 kr/ 38 mil = 2,05 kr per mil.
  • HUR LÅNG TID TAR DET ATT LADDA EN ELBIL?
    Laddningstiden varierar beroende på hur urladdat batteriet är, vilken effekt du laddar med och vilken effekt bilens laddare klarar av. Exempel Renault: Med en 7,4 kW laddbox hemma kan du ladda elbilen 0 till 100% på mellan 8–12 timmar. Använder du en snabbladdningsstation kan det ta så lite som 1,5 timmar. Om du ansluter en Renault ZOE till en vanlig laddningsstation på bensinmack eller bilparkeringar vid köpcentrum, så blir den fulladdad på cirka 3–6 timmar beroende på tillgänglig effekt. Exempel Volvo: Det tar cirka 5,5 timmar att ladda en XC40 Recharge P8 med en laddbox på 11 kW. Med en snabbladdare på 150 kW laddar du samma bil från 10 till 80 procent på 40 minuter.
  • HUR LÅNGT KAN JAG KÖRA PÅ EN LADDNING?
    Hur långt du kommer på en laddning beror framförallt på hur mycket energi batteriet kan lagra (kWh) samt elbilens energieffektivitet. Därtill kan andra faktorer som hastighet och temperatur påverka räckvidden. Hos Volvo XC40 Recharge P8 är den beräknade räckvidden ca 400 km/laddning. Med Nya Renault ZOE kan du nå en räckvidd på upp till 385km.
  • PÅ FÖLJANDE LÄNKAR KAN DU HITTA MER INFORMATION:
    Läs mer om Bonus: transportstyrelsen.se Volvos Laddskola: www.volvocars.com/se Renaults sida om elbilar: www.renault.se Laddlösningar för hemmet: www.vattenfall.se